Mors begravning

När mamma avled blev vi syskon rätt villrådiga. Hon hade alltid varit ganska förtegen om hur hon ville ha det vid sin egen bortgång och det var ingenting vi talat om i vår familj. Vi fick helt enkelt gissa oss till vad hon skulle ha uppskattat. Vi tänkte oss att det ändå var rätt begränsat med vad begravningsbyrån hade att erbjuda, men det visade sig att det fanns många fler alternativ än vi trodde. Vi tog fasta på att mamma var oerhört fäst vid vårt landställe i Stockholms skärgård. Tillsammans med begravningsrådgivaren hittade vi en ceremoni som vi är övertygade om att mamma skulle ha tyckt om.

Efter en del samtal oss syskon emellan bestämde vi oss för att se mamma en sista gång innan begravningen. Det personliga avskedet hade vi i det lilla kapellet som fanns på det sjukhus där mamma hade avlidit. Vår kontaktperson från byrån ordnade med tända ljus i kapellet och spelade musik av Evert Taube, samma musik som vi valt även till begravningen. Vi hade lämnat mammas favoritklänning till begravningsbyrån. Hon var klädd i den och vackert nedbäddad. Kistan var handmålad med linnéablommor och vi såg till att få brev och teckningar från barnbarnen nedlagda. Dessutom ett fotografi på landstället.
Begravningen ägde rum i Skogsö kapell i det natursköna Saltsjöbaden. Begravningsbyrån hade prytt kapellet med de havsinspirerade blomsterarrangemang vi valt ut tillsammans med en av floristerna på blomsteravdelningen. Blåklint, vass och snäckor. Vi tog också med oss stenar från lantstället i skärgården och placerade ut på kistan.

Prästen hade uppfattat mammas personlighet just som vi syskon önskat. En sångare som begravningsbyrån ordnat med sjöng de Taubestycken vi valt ut. Det blev en oförglömlig ceremoni. Efter begravningen åkte vi till restaurang Ulla Winbladh på Djurgården och åt en sommarlunch mamma också skulle ha uppskattat.

Nu till sensommaren ska vi sprida mammas aska på fjärden utanför landstället, där även pappa är gravsatt. Vi väntar bara på tillståndet från Länsstyrelsen. Begravningsrådgivaren hjälpte oss med kontakten till dem och försäkrade oss att det inte skulle bli några problem.

Det känns verkligen som att vi gett mamma ett avsked som lyfte fram sådant som hon själv älskade i livet.

Kostnad för mors begravning

Kista Linnéa, vit handmålad blomrankor 11.900 kr

Svepning, nedbäddning 2.100 kr

Representant vid personligt avsked 2.100 kr

Begravningstransporter & bärare, inom Storstockholm 3.990 kr

Representant (vanligtvis din personliga begravningsrådgivare) 3.330 kr

Kistdekoration Blåsippbacke 3.000 kr

Urna Sand (sjösättningsurna) 2.300 kr

Begravningsbyråns grundarvode 8.940 kr

Tilläggsarvoden 2.980 kr

Solist manlig cirka 3.000 kr

Lunch på Ulla Winbladh 10 personer cirka 6.000 kr

Tryckta program 15 stycken á 26:- 390 kr

Totalsumma: 56.300 kr