Fasters begravning

Vi begravde vår faster en torsdag på vårkanten. Hon hade somnat in stilla på sjukhuset två veckor tidigare och vi tog kontakt med begravningsbyrån två dagar efter det. Vår faster var en sparsmakad kvinna. Vi valde därför en enkel kista som draperades med församlingens vackra bårtäcke. På begravningsbyrån såg vi ett fotografi på hur det såg ut, så vi visste vad som väntade oss när vi kom till kyrkan. Eftersom det var vår bestämde vi oss för en bukett med blandade tulpaner att ställa framför kistan. Till buketten beställde vi ett vackert vitt sidenband med våra namn i handtextad guldfärg.

På begravningsbyrån fick vi hjälp med att sätta ihop en liten annons, bara kort att faster avlidit och att begravningen skulle äga rum inom familjen. Musiken överlät vi åt begravningsrådgivaren att välja, i samråd med organisten. Eftersom vi inte riktigt visste vad faster själv hade önskat, var det bättre att någon med kunskap om musik fick välja något som passade och det föll mycket väl ut.

Efter den lilla men fina ceremonin gick vi hem till min syster, som ordnat med kaffe och bakat en tårta.

Vår familj har ingen familjegrav. Vi lät begravningsbyrån ordna så att faster gravsattes i den fina minneslund som ligger i anslutning till hennes församlingskyrka. Nu i sommar, på hennes födelsedag, tänker vi gå dit med blommor.
Begravningsbyrån hjälpte oss att få en bouppteckning till stånd. De hjälpte oss också med många råd om hur vi lättast kunde avveckla fasters lilla dödsbo. Lägenheten och alla tillhörande abonnemang skulle sägas upp. De ordnade även fram alla nödvändiga dokument från folkbokföringen. Det var väldigt praktiskt.

Vi, jag och min syster, känner att vi fick god hjälp med att ordna ett värdigt slut på vår fasters långa liv.

Kostnad för fasters begravning

Kista för bårtäcke 6.100 kr

Nedbäddning 1.280 kr

Begravningstransporter & bärare, nödvändiga inom Storstockholm 3.990 kr

Representant (vanligtvis din personliga begravningsrådgivare) 3.330 kr

Bukett "Årstidens vackraste inkl. band 950 kr

Begravningsbyråns grundarvode 8.940 kr

Tilläggsarvoden 745 kr

Annons i DN, mån – lör 75 mm cirka 6.000 kr

Totalsumma: 31.335 kr