Morfars begravning

Morfar somnade in stilla en torsdagskväll i oktober. Vår mamma, jag och mina syskon var med på sjukhuset då han dog. Morfar var väl förberedd. Han brukade emellanåt säga ”Det ligger skrivna papper på begravningsbyrån”. Med detta menade han ett Livsarkiv som han lämnat in och registrerat på begravningsbyrån.

Vi tog kontakt med begravningsbyrån och gick där igenom morfars dokument. Han hade bett om en värdig begravning i sin hemförsamlings kyrka. Musik och psalmer hade han också valt. Däremot hade han inte valt kista men vi var rätt säkra på hur han hade tänkt. ”En ljus kista i ekfanér med valfria vita blommor på. Varför göra det sorgliga mörkare” hade morfar förmodligen sagt, om han varit med. Urna till gravsättningen valde vi själva, en lackad urna av furu. Begravningsrådgivaren ordnade en tid för begravningen och tog kontakt med organisten i kyrkan. Det var ingenting vi behövde tänka på. Hon skulle också stämma av ceremonin med prästen efter det att vi pratat med honom. Den präst församlingen utsett tog kontakt med oss så vi kunde ha ett möte då vi gick igenom hela ceremonin. En krans från oss i familjen och handbuketter fick vi hjälp att ordna på begravningsbyrån. Byrån hjälpte också till med de blommor och kransar anhöriga och vänner ville bidra med.

Vi bestämde att de som ville skulle ses i församlingssalen för att dricka kaffe efter begravningen. Begravningsbyrån ordnade kontakten med husmor och beställde kaffe, kakor och tårtor. Då vi inte visste vilka som kunde tänkas komma föreslog begravningsbyrån att man skulle ringa in till byrån för att anmäla sig. Vi skrev det i dödsannonsen som vi formulerade tillsammans under besöket på begravningsbyrån.

Det kändes skönt att ha varit med att planera hela begravningen, för att därefter lämna all organisering till begravningsrådgivaren. Nu kunde vi i familjen koncentrera oss på vår sorg och att ordna med morfars lägenhet, bankkonton etc. Bouppteckningen hjälpte begravningsbyrån till med några veckor efter begravningen.

På begravningsdagen kom vi till kyrkan ca 15 minuter innan klockorna började ringa. Representanten från begravningsbyrån, samma kvinna vi träffat och haft kontakt med hela tiden, hade sett till att kistan stod på plats och var dekorerad med de vita blommorna. Familjens krans stod vid fotändan och runt om hade hon dekorerat med alla andra blommor som kommit. Handbuketterna låg i vår bänkrad. Ceremonin blev stilla och värdig som morfar önskat och kaffestunden efteråt blev trevlig och faktiskt ganska uppsluppen.

I vår skall vi gravsätta urnan i familjegraven. Begravningsbyrån ordnar med det praktiska och vi skall återkomma då vi hittat några datum som passar oss.

Kostnad för morfars begravning

Kista Enkel 7.200 kr

Svepning, nedbäddning 2.100 kr

Begravningstransporter & bärare, inom Storstockholm 3.990 kr

Representant (vanligtvis din personliga begravningsrådgivare) 3.300 kr

Kistdekoration Klassisk elegans 3.500 kr

Krans Klassisk elegans inklusive band 2.550 kr

Handbuketter 6 st. 270 kr

Urna Classic lackad furu 2.190 kr

Begravningsbyråns grundarvode 8.940 kr

Tilläggsarvoden, framtagning annons, arrangemang minnesstund 1.490 kr

Annons i DN, mån – lör 100 mm cirka 6.500 kr

Begravningskaffe 20 personer á 220:- 4.400 kr

Totalsumma: 46.430 kr