Vad ska man ha för klädsel på en begravning?

Att välja kläder för en begravning kan ge upphov till en del frågor. Måste kläderna vara helsvarta? Och vad betyder de olika klädkoderna man kan se i dödsannonsen? 

Kläder för begravning 

Det är upp till de anhöriga att välja vilken klädkod de vill att gästerna ska följa. Men oavsett vilken klädkod du klär dig för bör det vara diskret och värdigt. Det behöver inte nödvändigtvis vara helt i svart, men det är inte heller ett tillfälle att sticka ut. 

Klädkoder 

I dödsannonser anges ibland hur de anhöriga vill att man klär sig för begravningen. 

Ingen angiven klädkod 

Finns ingen angiven klädkod bör man klä sig traditionsenligt. Även om den traditionella klädkoden blivit något mer varierad än tidigare är det fortfarande vanligast att klädseln går i svart eller andra dämpade toner, som till exempel svart, mörkblått eller mörkgrått. Undvik alltid skrikiga färger så som rött, grönt och gult i starka nyanser. För kvinnor passar långbyxor, kjol eller klänning. För män gäller en traditionell enfärgad kostym med vit skjorta och svart eller mörk slips. De närmast anhöriga har ofta en vit slips. Men svart slips är aldrig fel. Självklart bär man oavsett ålder ingen keps, hatt eller mössa vid en begravning. 

Ljus klädsel 

Om dödsannonsen anger ljus klädsel bör man istället klä sig i ljusa nyanser så som beige, ljusgrå eller ljusrosa. Tänk på att det även här inte bör vara starka färger som väcker för mycket uppmärksamhet som till exempel starka nyanser av grönt, rött eller gult. Du bör inte heller vara klädd i helvitt av samma anledning. 

Valfri klädsel 

Vid valfri klädsel är du fri att välja själv om du vill klä dig i diskreta ljusa eller mörka färger. Denna klädkod anges ofta med omtanke för att ingen ska känna sig obekväm kring klädseln. Vid valfri klädsel kan nästan alla hitta något i garderoben utan att behöva göra nya inköp för att kunna delta på begravningen. Men även vid en valfri klädsel bör du hålla dig till dämpade färger som inte sticker ut. 

Klädsel till barn för begravning 

Barn behöver oftast inte följa någon specifik klädkod på samma sätt som vuxna även om det anges i dödsannonsen. Det går bra att använda barnens vanliga finkläder om de inte sticker ut allt för mycket. Mörka eller neutrala färger är dock att föredra, även om det inte är lika viktigt för barn.

Man i kostym