Begravning med urna

Varför begravning med urna?

Idag väljer många att ha sin begravningsceremoni med en urna istället för en kista. Många av dessa väljer alternativet för att tiden mellan dödsfallet och begravningen blir för långt. I Sverige har vi lag på att begravningen skall ske inom en månad efter dödsfallet. Det är dessutom inte värdigt att låta en kropp ligga för länge i väntan på begravningen.

En begravning med urna kan du ha både i Svenska Kyrkans ordning och under en borgerlig begravningsakt.
Vid akten kan urnan ställas på ett bord längst fram i kyrkan/kapellet och, precis som med en kista, dekoreras med blommor efter personliga önskemål.
Begravningsakten går till på samma vis som en ceremoni kring en kista, musik spelas, sånger sjungs och tal hålls för den avlidne.
Även om man väljer att kremera den avlidne innan begravningsceremonin måste en kista köpas då det är ett krav från krematorierna både arbetsmiljömässigt och tekniskt.

En möjlighet vid begravning med urna är att ha gravsättningen av urnan direkt i anslutning till begravningsceremonin om en gravplats finns. Då bärs urnan ut på kyrkogården och begravningsgästerna samlas kring gravplatsen där akten avslutas

Om gravsättningen ska ske i en minneslund är det inte tillåtet för anhöriga att närvara, då används heller inte en urna. Då finns möjligheten att hyra en ceremoniurna från oss på begravningsbyrån som kan användas under begravningen. Prata med din rådgivare om de möjligheter vi kan erbjuda.

Förslag på urndekorationer ser ni här.

Urna med flera blommor
234 Tidlös elegans, urnkrans i rosa