Följer med hela vägen

– Min roll är att vara de anhörigas personliga rådgivare och följa dem hela vägen fram till begravningen, säger Gunnar Carnestedt Wahnström, begravningsrådgivare vid IGNIS.

På IGNIS kontor i Upplands Väsby möter man Gunnar Carnestedt Wahnström. I samband med att hans pappa dog fick han en erfarenhet av en begravningsbyrås tjänster som sa honom att det verkar vara ett väldigt viktigt och givande arbete. Nu har han drygt tio år bakom sig i yrkesrollen. Han har redan från början trivts bra med det stora ansvar som rådgivarrollen medför.

– Mitt uppdrag börjar i samma stund som en person eller en familj väljer att ge mig förtroendet att hjälpa dem planera och genomföra en begravning, säger Gunnar. Det är ett arbete som måste skötas med största omsorg vare sig det handlar om att ha möten här på kontoret, vid hembesök eller att samråda genom telefon och e-post. Det blir på det sätt som passar kunden bäst.

Ska känna sig förstådd

Gunnar blir en personlig rådgivare som är med hela tiden och ser till att allting sköts och ingenting glöms. Kontakten med de anhöriga varar ofta till och med gravsättningen som efter kremation kan dröja upp till ett år.

– Tillsammans med kunden går jag igenom den avlidnes egna önskemål inför begravningen om de finns uttryckta exempelvis i Livsarkivet. Sedan gäller det att lyssna in de anhörigas tankar och önskemål angående kista, blommor, själva begravningsceremonin med mera. Ibland kan det handla om att familjen vill att den avlidne ska ha särskilda kläder i kistan eller att ett eget föremål, kanske ett foto eller ett brev, ska vara med.

– Vid ett tillfälle var den avlidnes favoritfärg rosa och änglar var också en favorit. Hen begravdes i en rosa kista med änglavingar på. Det känns så bra när jag kan göra det där lilla extra som är så betydelsefullt för anhöriga.

– Och det är lika viktigt att vara lyhörd för det som inte sägs. Sedan kan jag ge råd och vägleda i vad som är möjligt att göra. Det är otroligt viktigt att allt blir rätt och ingenting går fel. En begravning kan ju inte göras om.

Under samma tak

Hittills finns det inget som fått Gunnar att känna att han borde ha ett annat arbete, men visst kan det någon gång kännas svårare.

– Det kan vara om man i en familj med flera barnkullar inte är överens om tagen. Jag vill gärna se till att alla kommer till tals och att ingen kör över någon annan, och det är inte alltid helt lätt. Men vid sådana tillfällen kan jag vända mig till en kollega, en annan rådgivare, och fråga Hur tänker du, hur skulle du ha gjort…?

I rådgivarrollen ingår också att vara spindeln i nätet gentemot kolleger på de olika avdelningarna inom IGNIS som utför allt från värdiga transporter och vackra blomsteruppsättningar till hjälp med testamente, bouppteckningar och dödsboförvaltning. – Att vi på IGNIS har allt under samma tak är en trygghet för mig som rådgivare, både inför, under och efter begravningen. Jag vet att vad som än görs så är det mina arbetskamrater som gör det på ett bra och fint sätt.

– Jag är stolt över att vara en del av en begravningsbyrå med all viktig kompetens samlad under ett och samma tak, poängterar Gunnar. Jag är övertygad om att det uppskattas och förenklar för våra kunder.