Svart kistdetalj, hörn

Borgerlig begravning

En borgerlig begravning är en friare form av begravningsakt utan religiösa riktlinjer. Den passar dig som fritt vill bestämma hur ceremonin ska se ut. IGNIS har lång erfarenhet av borgerliga begravningar, kontakta oss så hjälper vi dig att ordna ett unikt och personligt farväl – med eller utan religiösa inslag.

En borgerlig begravning är en friare form av begravningsakt utan religiösa riktlinjer. Den passar dig som fritt vill bestämma hur ceremonin ska se ut. IGNIS har lång erfarenhet av borgerliga begravningar, kontakta oss så hjälper vi dig att ordna ett unikt och personligt farväl – med eller utan religiösa inslag.Med en borgerlig begravning kan du göra avskedet precis så personligt som du önskar. En ceremoni med havstema eller med skogen som inspiration? Oavsett hur dina eller den avlidnes önskemål ser ut kan vi på IGNIS erbjuda komplett service för din borgerliga begravningsakt.

Hos oss hittar du:

Hur kan man utforma en borgerlig begravning?

Alla som vill i Sverige kan begravas borgerligt oavsett om man tillhör Svenska kyrkan, är ateist eller hör till något annat trossamfund. Egentligen finns det inga begränsningar för vad akten kan innehålla, men många väljer att ha ett tema. Det kan vara naturen, ett speciellt intresse eller en livsåskådning. 

En vanlig missuppfattning är att en borgerlig begravning måste vara helt fri från religiösa inslag. Det stämmer inte, det går bra att ha med exempelvis psalmer eller dikter om man vill.

Ovan regnbågen, hjärta

Vart kan man hålla ceremonin?

Det kan finnas många skäl till varför man väljer en borgerlig begravning, det är bland annat större frihet vid val av plats där ceremonin ska hållas. Det kan kännas mer personligt att ha begravningen i en skogsglänta, vid havet eller i ett lusthus. Så länge akten är praktiskt genomförbar och inte stör andra. 

Den avlidnes aska brukar begravas på en kyrkogård, även om akten är borgerlig. Alla som bor i Sverige har betalt en begravningsavgift som dras via skatten, vilket ger alla rätten till en gravplats. 

Varmt välkommen till en trygg och certifierad begravningsbyrå

För oss är det allra viktigaste att den avlidnes och de anhörigas önskemål om begravning uppfylls och respekteras. Ibland kan det dock vara svårt att välja. Vi på IGNIS har lång erfarenhet av både borgerliga och religiösa begravningar – tillsammans skapar vi en minnesvärd stund och berättar en unik människas speciella historia.

Vårt mål är att ge dig och dina nära den komfort och det stöd ni behöver under denna svåra tid, och att se till att begravningen blir ett vackert och värdigt avsked.

Oavsett om du föredrar en enkel och stillsam akt eller en mer omfattande ceremoni med musik, tal och personliga inslag, finns vi här för att stödja dig genom varje steg.

IGNIS erbjuder borgerliga officianter för din begravning

En borgerlig begravning leds inte av en präst, utan av en borgerlig officiant. Det kan vara en anhörig, en vän eller annan lämplig person. Du kan också anlita en officiant av oss på IGNIS, som hjälper dig att planera och hålla i ceremonin. Läs mer om våra olika officianter här. Alla våra officianter har genomgått Sveriges Begravningsbyråers Förbunds utbildningar för borgerliga begravningsförrättare.

Många anhöriga tycker det känns tryggt att välja en officiant som har lång vana av att leda begravningsceremonier. Det kan vara skönt med en erfaren person som hjälper till att lätta bördan under sorgen när begravningen ska planeras.