Begravningar och Corona

Även om vi just nu har en pandemi i samhället och vi uppmanas att minimera våra sociala kontakter så är det fortfarande möjligt att planera och genomföra begravningar. Det kanske inte går att göra som vanligt men fullt möjligt att genomföra en fin begravningsceremoni. Kontakta oss gärna för att diskutera vilka möjligheterna är just nu. Våra erfarna begravningsrådgivare hjälper dig gärna.

Hur bråttom är det med begravningen?

Enligt lagen så ska den avlidne gravsättas eller kremeras inom en månad från dödsfallet. Därför behöver en begravning med kista genomföras inom den tiden. Vill eller kan du inte ha begravningen nu så är det möjligt att genomföra kremeringen före begravningsceremonin. Du har då ett år på dig innan gravsättningen måste ske och begravningsceremonin sker då med urnan i stället för med kista. Våra rådgivare hjälper dig gärna med vilka olika alternativ och möjligheter som finns just nu så vänta därför inte för länge med att kontakta oss om du behöver hjälp att planera den begravning du önskar.

Kan man besöka begravningsbyrån nu?

För att planera begravningsceremonin kan vi hjälpa dig antingen via telefon eller vid ett möte. Vi har kontor kring hela Stor-Stockholm så förhoppningsvis kan vi bidra till att du slipper resa någon längre bit för att träffa oss. För att säkerställa att vi kan hålla de avstånd som krävs vid ett fysiskt möte kan vi behöva begränsa antalet som är med på mötet. Då våra kontor är olika stora kan antalet personer vi kan ta emot samtidigt variera. Vi informerar dig om detta i samband med att du kontaktar oss för att boka in ditt besök. Om du är sjuk vill vi självklart inte att du besöker oss just nu. Kontakta oss i så fall så kan vi antingen genomföra mötet via telefon eller så bokar vi en ny tid.

Våra medarbetare är heller inte på jobbet om de har symptom eller är sjuka och vi följer råden från Folkhälsomyndigheten för att göra allt för att minimera risken för smittspridning.

Hur många får delta på begravningen?

I syfte att minska smittspridningen i samhället finns det begränsningar hur många som får delta vid en begravning. En kyrklig begravning räknas som en allmän sammankomst och omfattas därför av beslutet hur många som får samlas just nu. Även om en borgerlig begravning räknas som en privat tillställning så bör vi självklart följa de råd och rekommendationer som finns. Självklart är detta för att göra allt vi kan för att minska smittspridningen av Covid-19 i samhället.

Kan man livesända begravningen?

Ett alternativ är att begravningen filmas och direktsänds för de som av olika anledningar inte kan delta på själva begravningsceremonin. Vi samarbetar med leverantörer som filmar begravningen och hjälper till så att tekniken fungerar.

Kan jag skicka blommor till begravningen även om jag inte kan delta i ceremonin?

Självklart kan du göra det. Vår Blomsteravdelning hjälper dig gärna med detta och levererar dina blommor kostnadsfritt till begravningar som arrangeras av oss.

Kan man ha en minnesstund just nu?

Med tanke på de restriktioner som just nu finns för att minimera smittspridningen av Covid-19 i samhället är det kanske inte lämpligt att ha en minnesstund just nu. Många väljer att genomföra begravningen nu och sedan planera in en minnesstund längre fram. Vi hjälper dig gärna med att ta emot anmälningar nu från de som önskar delta och när det på nytt är möjligt att samlas så hjälper vi dig med planering och bokning av en minnesstund.

Är det möjligt att se den avlidne för ett sista avsked?

Oftast är det möjligt att ta ett personligt avsked av den som avlidit. Ibland är det dock inte möjligt och skälen kan vara många. Kontakta din begravningsrådgivare om du önskar se den avlidne så hjälper de dig att undersöka om det är möjligt.

Kontakta oss

Har du frågor eller vill du boka tid för att planera en begravning är du varmt välkommen att kontakta oss. Här hittar du våra kontaktuppgifter.

Beställa blommor

Våra egna florister på vår Blomavdelning hjälper dig gärna med att ordna blommor till begravningar som anordnas av oss. Självklart levererar vi dem direkt till ceremonin kostnadsfritt. Här kan du läsa mer och beställa blommor.

Hitta våra kontor

Vi har kontor kring hela Stor-Stockholm. Här kan du se vilket kontor som finns närmast dig.