Att planera en begravning

De allra flesta av oss har aldrig behövt planera och organisera en begravning och vad och hur man gör kan då vara svårt att veta. För att underlätta för dig kan du här läsa om hur processen går till och vad vi kan hjälpa dig med.

Enligt svensk lag ska gravsättning eller kremation ske senast inom en månad från dödsdagen. Även om du inte behöver stressa så är det bra att kontakta begravningsbyrån inom några dagar efter dödsfallet och boka en tid. Vanligtvis kan vi, om du önskar, erbjuda dig en tid att träffa en av våra begravningsrådgivare inom några dagar.

Innan mötet på begravningsbyrån kommer vår begravningsrådgivare, om du inte pratade men hen när du bokade tiden, kontakta dig för att ställa några frågor för att förbereda ert möte. Du får då också chansen att ställa de frågor eller funderingar som du har inför mötet.

Hade den avlidne några egna önskemål om sin begravning? Kanske har ni pratat om det innan eller finns detta nedskrivet någonstans? Så långt det är möjligt så bör man respektera de önskemål den avlidne hade. Har den avlidne skrivit ner sina önskemål i ett livsarkiv eller liknande och lämnat in detta till en begravningsbyrå för bevakning, kommer de personer den avlidne meddelat ska få detta vid sitt dödsfall, få tillgång till detta dokument. Det kan också vara så att den avlidne förvarat någon typ av dokument hemma eller i ett bankfack. Därför kan det, om det är möjligt, vara bra att undersöka detta innan du planerar begravningen.

Innan besöket kommer du ha kontakt med den begravningsrådgivare du kommer att träffa. För att förbereda vårt möte behöver vi namn och personnummer på den avlidne. Om du redan nu har önskemål om plats och datum för begravningsceremonin så vill vi gärna ha det. Då kan vi förbereda och kontrollera om önskad datum och tid är möjlig.

Vid mötet hos begravningsrådgivaren

En av de första sakerna att ta ställning till är vilken form av begravningsceremoni du vill ha. Ska det vara en begravning enligt Svenska kyrkans eller något annat trossamfunds ordning eller ska det vara en borgerlig begravning?